Oscar Hedström med den första prototypen av Indian 1901

Carl Oscar Hedström föddes 12 mars 1871 i byn Åkarp i församlingen Lönneberga och immigrerade med sin familj till USA 1880. Som 16-åring började Hedström utbilda sig som verktygsmakare, som han framgångsrikt slutförde vid 21 års ålder.

Han var entusiastisk när det gäller att cykla och ägnade sig åt vidareutvecklingen av racingcyklar och senare till de motoriserade pacemaker-maskinerna som användes i banlopp. I början av 1901 träffade Hedström den framgångsrika cyklisten och affärsmannen George Hendee, som drev sin egen cykelfabrik sedan 1897 och omedelbart var han övertygad om Hedströms speciella tekniska färdigheter.

Indianens början

I januari 1901 undertecknade båda ett kontrakt, skrivet på baksidan av ett begagnat kuvert, där Hedström fick i uppdrag att utveckla en lätt motorcykel för allmänt bruk och Hendee agerade som investerare.

1901 presenterade Hedström de tre första motorerna som han konstruerade och byggde själv. Samma år grundade Hendee och Hedström det Indian Motocycles, vars chefdesigner och konstruktör var Oscar Hedström fram till 1913. Redan 1902 levererades de första motorcyklarna och den legendariska indianens framgångssaga tog sin gång.

Under sina aktiva dagar uppfann och utvecklade Hedström många tekniska innovationer inom motorcykelkonstruktion. Han uppfann till exempel gasreglaget för motorcyklar (patent 1904), fjädergaffeln (patent 1905) och innehöll flera patent framöver inklusive förgasare, gnisttidsstyrning, kedjespännare och bladfjädergaffeln.

1913 var Indian den största motorcykeltillverkaren i världen. Hedström sålde sina företagsaktier och gick i pension när han bara var 42 år gammal. Han bodde sedan på sin egendom i Portland, Connecticut, där han dog den 29 augusti 1960 i en ålder av 89 år.

Carl Oscar Hedström Minnessten

2016 reste Svenska Indiansällskapet en minnessten till minne av Carl Oscar Hedström, den första designern av det legendariska motorcykelmärket Indian. Det ligger nära hans födelseplats nära Lönneberga, cirka 16 kilometer nordväst om Hultsfred.

Carl Oscar Hedström Minnessten utanför Hultsfred.
En kopia på själva plattan med motorn kan du även se på MC Collection.
Utställningen och samlingen MC Collection finns på Tidö SlottTidö, Västerås.
.

Carl Oscar Hedström Minnessten
GPS: 57°32’33.6″N 15°39’54.1″E
Karta: Google Maps